Finansal Nedir ?

Finans; gereksinim duyulan fonların uygun şartlarda sağlanması ve etkin bir halde kullanılmasıyla ilgili faaliyetlerdir. Kişilerin veya kurumların maddi gelir elde etmeleri, yatırım yapmaları ve süre içinde bu yatırımları değerlendirmeleridir. Finans varlıklara risklerine ve geri kazanım oranlarına göre kıymet biçer. Finansal çözümleme ve kararlarda önemli bir etkili maddi zaman değeridir.

Bireysel finans nedir ?

Bireysel finans bir kişinin veya ailenin bütçe, sigorta, tasarruf, yatırım, kredi gibi konularda kararları ve aktiviteleridir. Kişiyi ya da aileyi belirsizliklerden ve risklerden korumaya çalışır. Uzman kurumlardan yardım alınabildiği şeklinde çeşitli bireysel finans yazılımları da kullanılabilir.

İşletme finansı nedir ? 

İşletme finansı ya da finansal yönetimin amacı bir işletmenin aktiviteleri için fon sağlamaktır. Finansal yönetim çoğu zaman karlılık ve riskin dengelenmesini gerektirirken, işletmenin kazancını ve değerini en yükseğe taşımaya çalışır.


 Küresel ekonomik krizle merkez bankalarının politika çalgılarına eklenen parasal genişleme ve sözle yönlendirmenin ardından son günlerde gündemi "negatif faiz" meşgul ediyor.


ABD'de 2006 sonlarında "mortgage" piyasasında patlak veren likidite krizi, 158 yıllık Amerikan Yatırım Bankası Lehman Brothers'ın 15 Eylül 2008'de iflas etmesiyle tüm dünyanın gündemine oturdu. Bu tarihten sonra tüm dünya iktisat ve finans piyasalarında etkisini gösteren bu krize müdahale ise alışılmadık yöntemlerin başlangıcı oldu.


Bu devrin tarihe geçen isimlerinden eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke öncülüğünde, Büyük bunalım'dan bu yana uygulanan en agresif politikalara başvurularak 2008 senesinde mortgage piyasasına dayalı tahvil satın alımına başlandı. 


"Parasal genişleme" olarak bilinen bu uygulamaya ilaveten, faiz oranlarını da sıfıra yakın seviyelere indiren Fed, "sözle yönlendirme"yi de politika setine ilave ederek yeni bir uygulamaya daha öncülük etti.


Bu süreçte parasal genişlemede Fed'i, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) takip ederken, "sözle yönlendirme" biroldukça merkez bankası tarafınca kullanıldı.


Hepsi yaşanırken, cansız iç talep ve düşük enflasyon problemlerıyla mücadele için İsveç, İsviçre, Danimarka ve ECB benzer biçimde merkez bankaları, negatif faiz politikasını benimsedi. Son olarak BoJ'un da negatif faiz uygulamasına geçmesi ise bu mevzuyu gündemin odak noktasına taşıdı.


Negatif faiz nedir?

Ekonomiyi canlandırmak için ortaya atılan bir para politikası olan negatif faiz ile merkez bankaları, bankaların kendisinde tuttuğu cari hesaplara uyguladığı faizi eksiye düşürüyor. Böylece bankalara "Bana yatırdığın para için faiz vermem, üste para alırım. Bu parayı bana yatıracağına, kredi ver" bildiriı veriliyor. Negatif faiz uygulaması, şirketler için borçlanma maliyetlerinin düşürülmesini ve kredi talebinin artmasını hedefliyor.

Yorumlar